SPKG mengganggu akademik Mahasiswa

spkg bBANGI, 5 Oktober-  Pelajar tahun 1 dari Kolej Ungku Omar telah mula mengadu tentang perjumpaan aktiviti kolej berlarutan sehingga lewat malam dan telah mengganggu pelajaran mereka. Menurut seorang pelajar tahun 1 dari fakulti Sains dan Teknologi  dari kolej berkenaan

“boleh dikatakan hamper setiap malam ada perjumpaan berkenaan aktiviti kolej dan kami semua terpaksa turun untuk melibatkan diri kerana untuk mendapat merit SPKG dan seterusnya bagi memastikan “stay kolej” pada sem depan walaupun banyak lagi asigment yang belum siap” ujar beliau yang juga merupakan pelajar jurusan Matematik.

Manakala seorang pelajar tahun 2 dari  Kolej Keris Mas Sdr Nik pula dalam kenyataan “SPKG ni tak adil langsung, saya aktif kolej tapi dapat pointer rendah, kawan yang tak aktif boleh dapat pointer tinggi, macamana diorang nilai saya tak tau” ujarnya sambil menegaskan program yang dianjurkan kurang memberi manfaat dalam meningkatkan soft skill seperti yang dinyatakan.

SPKG merupakan perkara yang baru diperkenalkan oleh pihak pentadbiran universiti melibatkan pelajar tahun satu dan dua sekarang. Hasil daripada SPKG ini nanti mampu melahirkan mahasiswa yang mempunyai soft skill yang mantap seperti yang telah digariskan.

Sistem ini juga dikira dalam pointer dalam membuat penilaian kepada mahasiswa. Pembahagian peratusan markah akan dikumpulkan pelajar.  Kolej kediaman merupakan kawasan yang  mempunyai peratusan yang paling tinggi berbanding fakulti dan juga yang lain.

Sebelum ini Pesta Tanglung yang berlangsung juga dikatakan mempunyai merit SPKG bagi pelajar agar turun ke program berkenaan.

Pihak NADI akan cuba mendapatkan maklumat lengkap berkenaan isu SPKG ini, dan mendapatkan kenyataan pihak pentadbiran universiti sejauh manakah SPKG ini dapat membantu pelajar  kerana terlalu banyak isu ini timbul sejak kebelakangan ini.

Advertisements

33 Responses

  1. Teruskan membongkar kisah-kisah sebegini. saya menyokong pembongkaran oleh Nadiukm.Terbaik!!!

  2. blog nadi ukm ni xd keje len ke?sket2 nk tulis psl UO..mcm xd cte len dh nk cte..pe yg xpuas ati sgt ngn UO ni pn sy xphm..yg bdk math 2 bsg sgt psl meetg ad spkg 2 nape..klu xnk meetg sume g ar kolej len..UO xrugi pn xd org cm die..

    • aku nk tnye ko…
      asigment ke spkg lg pntg?
      ko dpt cikai spkg pon bole lulus…
      klau asigmen x siap, mnempah fail la…
      kang nk grad pon tbantot..ada paham?
      msti ko ni kaki bodek samsu adabi kan…

  3. trpulg la kt indvd nak nilai cner..xya la nk duk hentam org..
    buang mse je…

  4. ni nadiukm ke nadi uo?

  5. apa kata kita bongkar sal orang kuat GMUKM kena tangkap basah dalam bulan puasa dalam kereta dalam keadaan telanjang or x pkai apa2…
    jadi kenapa diam je geng2 nadi ukm ni?

  6. adakah anti hipokrit x pernah hipokrit dalam hidup die? ni blog.. open la ckiyt.. merit spkg dikenakan kpd plajar yg ke pesta tanglung,but when just buat usrah kt surau pn kene saman..?? lu pikiyaq sndiri..

  7. di usm lama dh buat spkg….
    sb 2 pelajar dia dpt kije cepat 1 lg,,,,,,
    kau ni duk menagata orang duk kutuk orang ni apesal…
    dosa dgn tuhan kau leh mtk ampun tapi dgn manusia…kau kne mtk maap…

  8. terbaik sincan!!!!!

  9. ngeh3,, rilek2 sude

  10. alahai… korg tu buat usrah stakat brape org je yg dtg xkan la nk ade merit spkg kot??
    kal;o ade pon,sape yg nk nilai korg??’
    kolej@ fakulti @ ppu??
    blah la oi..

  11. go go go sincan.. beto2.. hidup ne x sume sempurna ape lg “anti hipokrit”.. dulu sebelum ade spkg.. budak2 turun je lu ade ape2 meting.. jion jer lu ade ape2 xtvt.. bile ade bde alah ni.. org da jd terpakse.. buat bde tnpe rela ati.. pikir bde yg lebih peting.. blog bukn tempt nk hentam org.. tp menceritakan sesuatu.. kata nk jadi mahasiswa maju,,

  12. sokong plik2:
    kontrovesi sgt ke UO? mane sumber yg sahih ttg spkg tp2 hari sampai lwt malam ni? nadi ni utk hidupkan mahasiswa @ memecahbelahkan mahasiswa…daripada cite yg slalu ada cam tempat memecahkan perpaduan je keje nadi ni..bukankah islam melarang kita memecahbelahkan perpaduan~wallahualam

  13. a’a xde kolej len da ke nak sebut? asyik2 UO..naik bosan da aq dgr..teruk sgt ke UO ni?

  14. an…kuantiti org yg pergi usrah 2 memg le x rmai,brpe kerat sgt nk p usrah,tp fkirla dsbalik kualiti usrah yg kite join 2 pnting… memg la ppu@fakulti@kolej x nilai mnde cam2..diorg pun bkanye nk layan.. tp ingat la…org yg join usrah 2 skurang2 nye dapat saham akhirat untuk mnjawab persolan ngn Allah swt d hri akhirat kelak… xkan PPU @ FAKULTI @ KOLEJ lbih hebat dri AllAh…

  15. betul tu sinchan muslim…..blah la lu an…
    fikir la dlu sblum brkta apa2 pn…
    penilaian Allah lbih tinggi drpd ppu@fakulti@kolej…
    pndai2 la ko prtimbgkn antara urusan dunia dan akhirat…
    blah la an woiiiiii….!!!

  16. mmgla usrah tu benda yg bgs sgt..n pttnye bgila warning dlu klu ye pun xikt prtran klj..nxt bru dnde klu wat lg tnpa srt..tpi kte sbgai mahasiswa yg soleh solehah xprlula mncaci herdik org yg mndenda itu..ni da msk kes maki hamun pula…bknkah nabi sendiri tdk prnah mrh umtnya w.pun dicaci herdik..brla Allah yg mnntukan sape yg bnr & sape yg slh..dia maha mengetahui segalanya~

  17. Blah la an..len kali nk bgi komen pkir bebaik.soal agama jgn main2.ko nih msti xpenah join usrah.sbb tu ko bebal yg amat.

  18. alahai an.. mesti sedih jadi ko kan.. ko mcm lebih agung2kn kuasa yg bagi markh spkg dari markh AKHIRAT.. bertaubat lah sahabat2 ku..

  19. aku rase an tu bakal murtad tu.. tu mesti pendidikan agama xcukup.. kesian aku tgk..ish ish ish..

  20. xtvti ape tp2 hari smpai tgh mlm? slama sy duk UO xde pon xtvt smpai tgh mlm sprti yg tcatat lam nadi ni..xbaik kte mnburkan fitnah…berdosa bsr fitnah org!

  21. mmg betol pon…padan muke kat ‘an’…………
    2 x 5 je ngan samsu adabi……….
    nak ckp 2 pk la dulu, jgn men hentam je……….
    pasni kalu ko nk solat 5 waktu kat surau kolej, ko bg surat dulu kat samsu adabi ek……setiap kali masok waktu solat, ko tuleh dulu surat mintak pengesahan kat samsu adabi…..
    baru duet PTPTN ko x digugat sbb kne byr denda…..ko kan miskin………
    ke…. ko x penah solat????????
    astahgfirullahalazim…..betobat cepat eh ‘an’ ek………….

  22. sebenarnya masalah ni leh selesai care baik…kenape antum semua nak mengkritik dengan kate2 yang kesat buatlah dengan care baik….jika tak kene carenye leh jadi fitnah n mengumpat pasal orang…..semua yang antum kritik adalah yang beragama islam n sembahyang 5waktu dan setiap waktu berdoa kepada allah….kita hendaklah bersangka baik pada muslim yang lain kerana allah lebih mengetahui…kalu nak sangat mengkritik wat surat bantahan n hantar pada yang bertanggungjawab n bertawakal….jangan sampai ape yang kite kritik terjadi pada diri kita..nauzubillah

  23. betul ckap hamba_allah tu…kite sebagai mahasiswa bukan begini carenye nak kritik orang….perlu ade etika n moral yang baik supaya dapat baiki ape yang kurang…cube bayangkan kite yang kene kritik pasti kite tak redho ape yang orang kritik kat kite….muhasabah balik….kalu kritik yang membina tahan la…sejuk jugak ati yang menerima..yang ni nak menambahkan api yang telah marak menjulang……setiap orang ade kelemahan..sebab tu dalam islam kite kene saling ingat mengingati….

  24. hemmmm……..mintak maap sume……
    tibe2 jd emosi bile dgr berite2 pasal masalah ISLAM mcm ni, just nk luah perasaan je….mintak ampun byk2……..moga ALLAH terima….alhamdulillah ade hamba allah yg baik hati saling mengingati saudaranya…..
    ana terima kekurangan seadanye……syukran……….
    tp kritik ttp kritik k……..hi3

  25. hanya memerhati..
    hehehehehehehehe…
    kritik dalam doa sudah..

  26. mengarut la spkg ni.. mmg sgt2 mggangu akedamik pelajar. i pnh join tarian under kolej( x nm mention la) semata2 nk dpt merit.. masa tu mmg latihan dia gila2 smapi kul 2-3 pagi. padahal kelas esok kol 8 pg. (kdg2 tpaksa skip sbb letih sgt). asgment pun kdg terlepas due date. dh kena potong markah. waktu study mmg mcm xde dh sbb waktu study digunakan utk tidur. yerla mlm dh busy training menari. penat sgt2. kdg tu nk exam poun still ada lg competition.. duk kejar merit punya psl PNGS i jatuh sem tu. mmg nyesal pun ada gak. dh kena bebel dgn parents “ko masuk U nk menari ke nk belajar” kalau mcm tu bek ayah anto ko g ASWASA..joget la ko puas2.. skrg dh masuk thn 2 aku dh x join lg bnda2 ngarut camtu.. Alhamdulillah PNGK dh naik.. no point la kalau SPKG i dpt A tp PNGK i masa grad cuma bwh 3 je kan..x kn keluar nk jd penari.. lu pikir la sndiri.

  27. jantung pisang~ nape la ko gatal2 nk masuk tarian pdahal bnyk lg aktiviti yg boleh ko join??
    pastu, dh tau ko x boleh nk manage masa, jgn la gatal2…
    pastu, bile pngs ko jatoh je, cepat2 ko salahkn sistem spkg ye??
    bgos2..
    pentadbiran dah buat baik dah, SPKG ni ada jaminan kerja la lps ni, bodoh punya budak
    hahaha

    • amboi manis sungguh bahasa desa ye..
      xtvt lain pun sama jugala..lgpun mase tu aku ni thn 1..agak2 x tau papela.. dh jaksa paksa suruh masuk tarian pastu hasut utk spkg.. mmm xpela.. yg pnting PNGK aku skrg naik mencanak setelah aku tumpukan je pd study.. itu tujuan utama aku masuk u..hehe..Peace…

  28. huh?menari..
    kalau dy wat aktiviti spkg yang lebih membina keimana dan menambah pengetahuan ada gak pekdah nya..yo dak..

  29. salam..
    emm.
    sy stuju ngn jantungpisang..bnyk sngt aktiviti utk spkg.. terutama kat kolj.. smpai bnyk bnda plajarn tertgguh n terabai.. klu aktiviti yg berfaedah x pe la jgk.. kmi budk 1 year pening dh.. huhu..tension2..
    pape pn.. gud luck 2 oll utk exm.. InsyaAllah..=)

  30. tulus dari hati..
    sekadar pendapat peribadi..
    SPKG boleh menjadi relevan jika dibuat dengan sebaiknya..
    Andai aktiviti yang dijalankan bersifat ilmiah dan ruhaniah itu merupakan bonus untuk kami mahasiswa..
    diharap mungkin kehadapan SPKG nhe dapat membina skil kepimpinan dan komunikasi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: