Sarfa kritik Nik Aziz “Tidak layak jadi Mursyidul Am dan perlu disingkirkan”

tok guru 2Bangi 30 Okt- Sdr Sarfarizmal Md Saad yang merupakan Timb. Presiden PMUKM dalam blognya dengan lantang mengkritik Nik Aziz Nik Mat , menyatakan Mursyidul Am Pas itu tidak layak dan boleh membawa kepada kesesatan.Beliau juga dalam kenyataannya menyatakan Nik Aziz tidak layak digelar Tok Guru dan membawakan video sebagai bahan bukti untuk mengukuhkan hujah beliau.

Beliau juga memberi beberapa alasan dan hujah yang kukuh dalam mempersoalkan kewibawaan Nik Aziz dan menyatakan bagaimana Murdyidul Am Pas itu merosakkan agama dengan menggunakan ilmu agamanya demi untuk kepentingan politik yang sedikit lagi sempit.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Sarfarizmal boleh boleh diikuti di laman blognya sarfarizmalhttp://sarfarizmalsaad.blogspot.com/.

Sarfarizmal juga merupakan orang yang bertanggungjawab dalam menubuhkan kelab Sahabat 1 Malaysia, dan dikatakan sudah aktif terlibat dalam politik luar bersama UMNO, dan beliau secara peribadi tidak menyukai PAS.

Pihak NadiUkm cuba untuk menghubungi Sdr Sarfarizmal tetapi tidak berjaya bagi mendapatkan keterangan lanjut berkenaan isu ini.

Advertisements

52 Responses

  1. Sangat terkejut dengan apa yg tercatat di blog saudara Sarfa.. Don’t critic or say anything bout someone who u didn’t know well especially to those who expert in religious field (ulama’) unless u are expert in that field also!!

  2. adoi ai sarfa..
    mcm r ko layak jadi wakil pljar…
    yuran za’ba mahal pon ko x leh settle kan…
    sian aku tgk dak2 za’ba..
    dah la ko dtg lmbt jumpe bndahari ukm nk bncg psl yuran yg xbyar kne ban ptptn…
    idris yusoff yg jumpe dlu..
    dasar kura2…

  3. sarfa buat tu dia ada bukti la.. aku yakin dengan ketokohan sarfa ni, dia adalah pemimpin masa hadapan. PMUKM tu dia yang uruskan sbb nk harapkan yang lain, hampeh adala… jgn bmbng sarfa aku sentiasa sokong ko dari belakng.. teruskan perjungan yang murni, suatu hari nnti semua org akan sedar tntg perkara ni…

  4. sarfa demo ni mmg dah lebih ni, agak la klu nk hina ulama pun, kawe mmg x puah hati ni. kawe org klate ni sume sayang Tok Guru.. mapuih mu pah ni…

  5. woi sarfa, ko ingt ko sape ha`!!! aku x kisah la klu ko nk main politik kampus ni, ko nak lawan dgn GM ker apa ker, pergi mampuis la, aku pun mmg x minat sngt politik kampus ni. tp ko mmg dah melampau ni, nk hina tok guru… setakat jadi MPP tu boleh belah la. aku mmg emosi klu ada org hina tok guru ni.. org yg xder akal ja yg berani wat cmtu. ko memang berani la sarfa.. aku nntikan keberaniaan ko lps ni.. aku nk sngt kenal ko..

  6. sarfa ko jgn la bawa kuar statemen macam mana ni, skrg kita baru nk clear imej aspirasi, kita dah buat kelab sahbat 1 malaysia tu dah cntik dah.. sume org dah nk boleh terima.. nnti kalau bos tnya cmna.. dia dah bntu bnyak dah.. aku kecewa la jugak cmni.. sbb yg ko kritik tu ramai org yang sayang.. aku isau ada yg emosi nnti.. kita sekarang dah la x ramai penggerak..

  7. ish3 sarfa…..brani kau nu…kau tau x sp yg ko ckp…smpi bdak aspirasi pun komen ko..pk dl sblm nk kritik org……..!!!!!!

  8. yg ats ni mmg bukan aspirasi KIY, msti org lain pnye, bapak die ajar ke tegur team sndiri dlm blog haha~ tegur pn kne b’hemah la skit pandai… Mmg pn Nik Aziz tu mcm dh nyayuk je ckp ntah pape, pas2 sokong DAP lak tu dulu bkn main benci DAP, sebab pe sebab politik die, tolong la cri cra lain nk naik nik aziz oii, umah kata pergi kubur kata mari….

    • salam..amboyh..sodap mulut hang cakap..
      aku dak uo..blok k7b..
      berani face to face la..aku jumpa t..x tatau..la..
      yang hang uh macam la kubur kata p..

    • Ya Allah..sampai menghina ulama’..xkan pasal politik kampus bleh bwk smpai hina ulama’??? tolonglah..sarfa…mengucap…nilah umat akhir zaman…menghina ulama’ sesuka hati…kalau ilmu ko lebih byk drp Tuan Guru tak pe la jgk…ni tak…ish3…
      kpd ASPIRASI UO…jgn sedap2 mulut nk kate cmtu…ko kenal sgt ke ngn Tuan Guru??? ajal maut di tgn Allah…mane ko tau??? nth2 kubur ko yg panggil dlu..br tau…nk ckp tu berdasarkan ilmu, bkn emosi…kalo ko hebat sgt, pegilah jd ulama’…tgk susah ke senang!!! nama je negara Islam…rakyat sndr x amalkan ape Allah suruh…nilah smpai menghina ulama’…Ya Allah, ampunilah insan jahil ini…sesungguhnya dia x mengetahui…

  9. hoi sarfa!!! aku dok kesah klu mung nk berpolitik kampus. aspirasi mung tu! aku mls lyn. tpi soal mung mu hina ulama, aku no kompromi. mu telah istihar mu musuh Allah, dan juga musuhku. hina ulama,blh jadi kapir tnpa perlu istihar dirimu kapir. jgn hina tok guru aku! aku cintakan ulama walau aku bukan dari kalangan mereka… sekrang aku bg mung masa utk tarik balik kenyataan mung tu dan mohon maaf kepada seluruh warga muslim ukm. klu mung dok berbuat demikian dlm mase terdekat ni, name aku ni ku serahkan padamu…

    • setuju…tp bkn minta maaf dgn warga muslim UKM je..kne minta maaf pd semua umat Islam…ni dh jd musuh Allah..nauzubillah..bertaubatlah wahai sarfa…bala Allah x kire mase…

  10. wei maut ko nk wat pe nk bunuh sarfa?? ckp berapi la ko brani buat r ckp je cm taik btol la.. ak xrase die hina ulama lg pun post die nape Nik Aziz tak boleh jd mursyidul am pas & bukan die wat post tu die copy paste je, poyo la ko maut ckp bajet bagus hahaha~ Maksudnya kalo ulama tu slh pn x leh kritik ke??? ulama still manusia biasa kn, kalo dieorg slh org lain xleh tegur, kalo tegur pn trus jdi musuh Allah gitu??? jawab la maut blahla wei kelantan

    • Sesungguhnya kelayakan memimpin bukanlah pada agamawan atau Profesional, tetapi pada kemurnian aqliyyah Islam yang dicernakan di dalam kriteria Nabi Musa dan Nabi Yusuf yang kita warisi perjuangannya itu. Itulah ULAMA yang HAKIKI.

      Kepimpinan Ulama bukan slogan atau retorik, tetapi satu agenda yang menuntut perubahan. Mengubah pemikiran agar berubah pendekatan dan kaedah perjuangan.

    • kalo x hina ulama’, knp copy paste masuk blog sndr???? ni kire menghina jgkla…bantu org lain menghina ulama’…astghfirullah…mohon sedar diri sket ASPIRASI UO…sape ckp ulama’ wat salah xleh kritik???????? kritik la tp biar berdasarkan ilmu bknnye emosi dan retorik semata2…

  11. salam. agak2 la wei nk hina2 ulama pe hal? tok guru tu org arif dlm bidang agama, di iktiraf ulama plak tu.. sedangkan ko sape? tok guru tu nk buat apa2 kputusan, die dh istikharah berkali2, mntk petunjuk dr ALLAH. sedangkan ko, ikut petunjuk sape??? jwb sndr! hari ni, ko berani memperkotak katik kan ulama, pewaris nabi, pejuang agama ALLAH, tunggu la masa nya di mahkamah ALLAH nnt,tangan, kaki,mulut &semua anggota ko berhujah ke atas ko! ms tu ko nk meneysal pun x guna la!

  12. korg smua ni cuba relax die xhina kn org lain post yg korg nk mrh sarfa apa hal??? lagipun stiap org de pandangan sndiri, skrg korg jwb pe cer nik aziz baik dgn DAP sdgkn smua org tau DAP tu nk hncurkan islam & mlayu, jawablah??? Nik aziz mmg ulama yg bgus tp bile politik t’lalu d’campur dgn agama smp mlebihi agama rosak lah cm2, agama perlu mlebihi politik tp nik aziz dh lebihkan politik daripada agama

    • Orang dzimmi berhak memegang jawatan-jawatan dalam negara Islam sama seperti orang-orang Islam sendiri kecuali
      beberapa jawatan yang mempunyai cirri-ciri keagamaan seperti ketua negara, ketua tentera, kehakiman untuk orangorang
      Islam, agensi-agensi zakat dan lain-lain.

      Selain dari bidang-bidang tersebut haruslah bagi negara Islam memberi ruang kepada orang-orang dzimmi sekiranya
      mamatuhi syarat, kelayakan serta jujur kepada negara.

      _harap banyakkan lagi pembacaan untuk semua_

    • .Orang dzimmi berhak memegang jawatan-jawatan dalam negara Islam sama seperti orang-orang Islam sendiri kecuali
      beberapa jawatan yang mempunyai cirri-ciri keagamaan seperti ketua negara, ketua tentera, kehakiman untuk orangorang
      Islam, agensi-agensi zakat dan lain-lain.

      Selain dari bidang-bidang tersebut haruslah bagi negara Islam memberi ruang kepada orang-orang dzimmi sekiranya
      mamatuhi syarat, kelayakan serta jujur kepada negara.

      _banyakkan lagi pembacaan untuk semua_

    • wei!!! aspirasi uO!!!!!bg no bilik kO? 2 pun kalo brani la…ada bran!!!!!!!!!!!

  13. masya allah.. dunia akhir zmn.. bila mana sesorg itu mngutuk ulama. wlaupun aku x skong tok guru, tp dlm hal ni beringat la.. dia 2 ulama.. ya allah ampunilah dosa si sarfa yg da mlampau tu

  14. btul aspirasi UO, diorg memang bodoh, kata faham agama tp hampeh, sarfa teruskan perjuangan, ko jangan hirau apa org nk kata, kita ada kekuatan, pihak universiti bersama-sama kita. ingt kita pemimpin masa hadapan, jgn biar bdk2 sewel ni jadi pemimpin.. guna agama utk politik.. bongok btul…..

    • ape bongok2, ha??!!!
      GM pertahankan cara hidup Islam!
      guna politik untuk ISLAM!!!
      jgn risau klu yang non muslim,
      Islam xpernah nak menganiaya sesiapa termasuk kamu. Islam tu syumul..

      wahai sahabat2…sadarlah!!!!!

      ko faham x?? mcm mana nak jdikan islam cara hidup kalau orang yang memimpin x jadikan islam cara hidup weh!! bangun la wey..korang tido ke???
      hidupkan hati tu..jom sama2 beristighfar dan berzikir,
      mohon dibukakan pintu hati..ditunjukkan jalan yang benar..

  15. Hidup sarfa!!! Hidup Aspirasi!!!

    • macam la anda sorang je yang ada kekuatan..biarlah pihak u ke..pihak pbb ke bersama..kalau Allah x bersama x ada gunanya kawan..
      kalau x guna agama untuk politik nak guna apa?Al-quran kan panduan..kalau kau habis baca quran kau baca x doa nye..”Ya Allah,kasihanilah kami dengan berkat al-quran,dan jadikannya sebagai pimpinan,cahaya,petunjuk dan rahmat untuk kami”..
      x pe,nanti ramadhan depan kita tadarus sama3 dan kita baca doa nhe sama3 ye,,InshaAllah kalau ada lagi roh dalam jasad kita waktu tu..join la ye khatam quran t..

  16. bgs mgaku ats name aspirasi. menampakkan lg kebodohanmu! bile mne artikel tu keluar ats blog die, dk kire die tulis atau copy dri blog laen, ini bermakna die meng-Iyakan perkara itu. oleh itu, sebarang kenyataan yg dikeluarkan maka dia bertanggungjawab!

  17. sekiranya btl phk sarfa, nape die delete doh posting tu…hidup islam!!!hidup tok guru!!!

  18. jadi, wahai rakyat ukm, anda masih lg menyokong aspirasi ke?
    setelah diperlihatkan kebiadapan ini, masih lg menyokong mereka?
    da terang lg bersuluh…. hina ketokohan seorg ulama’

    hmm
    kalu politik luar

    Pakatan Rakyat
    PAS-islam
    PKR-islam
    DAP-non-muslim

    Barisan Nasional
    UMNO-islam
    MIC-non-muslim
    MCA-non-muslim

    hmm

    lu pk la sndiri…

  19. kalo nk tau dgr dr mulut die sndiri la, smua blogger pnh copy paste post org, kt xtau niat die pe, alah gm pn pnh delete post ckp besar lak student power ini, Gm blah la wei myemak je penyokong die, pyokong yg lebih2 je jd pemimpin xnk, ikut bontot gm je bontot pkr pn ikut

  20. diharapkan sarfa insaf2 la ye.huhu

    sedikit perkongsian buat semua;

    Rasulullah S.A.W bersabda:
    “hendaklah kamu memuliakan para ulama’ kerana sebenarnya mereka itu adalah pewaris (amanah dan tanggungjawab) para nabi. maka barangsiapa yang telah memuliakan mereka, sesungguhnya ia telah memuliakan Allah”
    (Al-hadis)

    err…klu kita mengutuk n memburukkan mereka????
    tepuk dada tanya iman~

    wallahualam

  21. xtau politik luar nak cte pasal politik lak cheekylulu ni, skrg kite tgk BN vs PR, kalo nk kire parti kompenen, BN byk parti kompenen bukan umno je islam kt sabah sarawak de je parti kompenen yg islam, korg tau ke tu????

    Ulama yang sebenar ialah ulama yg berdakwah sepenuh masa dan m’abdikan dirinya kerana Allah, seorang yg ttp pndirian, yg melebihkan agama dlam pe jua yg die lakukan walaupun dlm hal politik, xburukkn @ hina org lain malah tolong bantu btolkan org lain, ilmu agama yg tinggi dan biasanya kalo ulama ni org xbrani kutuk @ jentik, So NIk Aziz ni still kire ulama ke???

    • ilmu agama yg tinggi dan biasanya kalo ulama ni org xbrani kutuk @ jentik, So NIk Aziz ni still kire ulama ke???

      rasenya penyataan diatas memang x relevan. x silap saya la semua ulamak, ada tribulasi dan mehnah… bab ulamak kena hina perkara lumrah.. sbut saje ulamak besar2..pasti ad penentang.. malahan Nabi Muhammad s.a.w sendiri pun ada orang hina..
      klu cam tue tiada ulamak kat dunia nie.. semua ulama pernah dihina!!!

  22. lau cm nie lah sikap org melayu….sgguh m’yedihkn.. kutuk m’gutuk dah mjd tradisi… tnye lah diri kalian layakkah kalian mjd pemimpin d mase hadapan…contohi lah keperibadian mulia RASULULLAH SAW…

  23. kepada semua yang kurang bersetuju dengan post oleh sarfa..harap tegur secara berhemah..bukan lah saya membenarkan..tapi mungkin beliau kurang faham..jangan terus menghukum tapi membimbing..buat sarfa..saya kalau boleh mahu jumpa kamu..biar face to face..kalau boleh kita kembali kepada fitrah kita diciptakan..

    jangan jadi seperti robot..x punya hati..

    moga Allah mengampuni segala kesalahan kita..

    “Dan perangilah mereka itu sampai tidak ada lagi fitnah,dan agama hanya bagi Allah semata.Jika mereka berhenti,maka tidak ada (lagi) permusuhan,kecuali terhadap orang-orang zalim”

    [Al-Baqarah : 193]

    Renungkan ~

  24. sesungguhnya akhlak yg baik dan hati yg lapang adlh merupakan nikmat dunia & kegembiraan di kemudian hari bg sesiapa shj yg Allah kehendaki utk menjadi baik…sedangkan emosi berlebihan,mudah tersinggung dan kemarahan meledak2 adlh sebuah petaka yg terus-menerus dan azab yg kekal…
    berilh pandangan anda secara berhemah dan jgnlah kamu menghina antara satu sama lain…sesungguhnya ia amat dibenci Allah…krn stp yg Allah jadikan ada hikmahnya…

  25. salam…janganlah terus anti sarfa…tak baik…nabi sendiri tak marah orang kutuk dia malah balas dengan baik…kasihanilah sarfa kerana mungkin da tak tau…kitalah yang kene ajar di…kta yang tau ni…orang baling batu kta balas dengan buah…allahualam

  26. sy dah naik pening dah bce komen2 kat cni, dahla nk exam plak.timbul plak isu ni.. hm..ape yg sy boleh katakan kat cni, kite jgnla nk menghina sesama islam, sesungguhnye kite ni bersaudara..kalo ade sdara kite yg buat slh, kite tegur dgn cara baik.kalo btol sarfa dah buang artikel tu, bersyukurla.kite juz doa la bnyk2 moga tuhan bg petunjuk bukan saja pd die, tp pada semua sdara semuslim dlm ukm ni. kpd aspirasi dan gm, jgnla bergaduh2..sy fhm msg2 ade perjuangan yg nk ditegakkan, tp kalo bole jgnla libatkan hal-hal politik dr luar. ingatlah diri kita ni siapa. walau sebesar manapun jawatan kite dlm kolej ke, MPP ke or fakulti ke, kite still student, pelajar..maybe ade antara kite yg rase kite dah ckup ilmu untuk bergaul dgn politik luar, tp ingtlah.kalo bole jgn dicampur adukkn antara ilmu politik dgn ilmu pendidikan yg kite dpt dr pensyarah2 kite n pembelajaran kite. fokus kpd yg pentg dlu..harap2 nsht yg sy beri ni bole direnungkn bersama. sgl slh slp, tutr bicara adlh dr kelemahn sy sendiri..n yg selainnya dr Allah.. sekian.

  27. BERSATU UNTUK TUKAR PMUKM!!!! PAKAT-PAKAT KALIH KITA!!!

  28. Ulama yang sebenar ialah ulama yg berdakwah sepenuh masa dan m’abdikan dirinya kerana Allah, seorang yg ttp pndirian, yg melebihkan agama dlam pe jua yg die lakukan walaupun dlm hal politik, xburukkn @ hina org lain malah tolong bantu btolkan org lain, ilmu agama yg tinggi dan biasanya kalo ulama ni org xbrani kutuk @ jentik, So NIk Aziz ni still kire ulama ke???
    -liberal student

    mmg liberal ko ni ek… “biasanya ulama ni org xbrani kutuk@jentik” so, org yg berani kutuk @jentik ulama ni, manusia jenis ape ye? rs diri hebat sgt dh kot dr ulama tu. rs ibadah dh mantap sgt, smpi pewaris nabi pun die nk pertikaikan. pendirian ulama’ tu smua die dh istikharah dlu la weh..

  29. mcm mne malay nk bsatu kalau trus kutuk mgutuk ssama sdiri. ingtlah.. bsatu ats nama islam. x sdar kah bhw ngara kita d ancam bhya? dgn bpecah belah nya mlayu, its very easy 4 foreigner to take over our ngara. so think about it.. mahukah kamu merempat di ngara sdiri.. ?? skrg tuanku agong satu2 nya pnyelamat kpd ktuanan melayu.. kita dlh tuan di tanah melayu.. ingat… so lets work together as muslim n malay. jgn biarkn kita trus2 dpijak. antr gm n aspirasi, dua2 nya ad klemahan n kburukan.. so think about it. tepuk dada tnya iman. dlm apa jua keadaan, letakkn ALLAH sbg yg utama. insya ALLAH, kputusan yg tepat akn dprolehi.

  30. btul.

  31. Demi Allah yang esa… demi ulamak yang ku cintai…
    tiadalah apa yg lebih melainkan cinta aku pada allah rasul.
    cinta aku untuk ulamak agama bangsa negara… cinta ini untuk mereka yang benar2 ikhlas bukan untuk dipersendakan….
    kaki aku mula menggigil..hati aku mula berdebar takot… aku tak tau macam mana nak ungkapkan kata2 aku ni bila mana aku terbaca artikal saudara Sarfa menghina ulamak…

    aku takot sangat beliau tergolong orang yang menghina agama… nauzubillah… aku harap saudara sarfa kembali kepada fitrah akal yang asal yang mana telah dianugerahkan allah…

    hina ulamak bermakna menghina apa yang dibawanya,,,, apa yang dibawa adalah agama yang murni…. aku berdoa kepada allah supaya allah ampunkan dosamu saudara sarfa…
    kami menegur anda bermakna ada hikmah…
    kembalilah pada quran dan sunnah… amiiiiiinnnn!
    insya allah..!

  32. hmm.sbnarnye politik luar lebih kejam brbnding politik kampus….so pengerak politik kampus semua,bersedialah menggempur kekurangajaran ini

    STUDENT POWER!!!!!

  33. Balasan baik hindari marah ABU Hurairah dan Said Al-Magburi meriwayatkan: “Ada seseorang lelaki memarahi Saidina Abu Bakar. Ketikaitu Rasulullah duduk disebelahnya.

    Nabi diam saja, begitu juga Abu Bakar.

    Selepas orang itu selesai memaki hamun dengan mengeluarkan kata-kata kesat, Abu Bakar membalas makian itu, tetapi Rasulullah bangun dan beredar dari situ.

    Abu Bakar hairan dan terus mengekori Nabi Muhammad sambil berkata: “Ya Rasulullah, dia memaki saya dan engkau pula diam. Ketika saya menjawab maki hamun itu, tiba-tiba engkau bangun lalu pergi.”

    Rasulullah lantas menjawab: “Sesungguhnya malaikat mengembalikan semua makian orang itu kepadanya ketika engkau diam, tetapi ketika engkau membalas makian itu, maka malaikat pergi dan syaitan pula masuk dan saya tidak suka duduk bersama syaitan.”

    Rasulullah kemudian bersabda lagi: “Allah akan memuliakan hamba-Nya ketika sedang dianiaya lalu memberikan kemaafan sambil mengharapkan keredaan Allah.”

    _pesan buat diriku_

  34. pertama, artikel tu dah tersiar.. walaupun telah dtarik balik, tapi hanya artikel yang ditarik…. keterangan yang mengelirukan tersebut gagal diperjelaskan..

    Kedua, T.Pres PMUKM, bukanlah jawatan main2. Kepala no 2 student UKM. So kena btanggungjawab trhadap setiap statement.

    ketiga, tiada masalah untuk memberikan pandangan. Masalahnya, ianya melibatkan isu2 sensitif dan mempengaruhi ramai orang. Setiap keterangan perlu diperjelaskan sah dan batalnya.

    keempat, mahasiswa perlu bertindak profesional dan berfikir secara objektif dalam isu ini. Isunya ialah tuduhan bersifat peribadi terhadap TGNA dan tuduhan tersebut disebarkan pula oleh T. PRes PMUKM.

    Kelima, dan kesimpulan: Debat Terbuka memperjelaskan isu yang sebenar dan yang mana satu yang benar. Tanpa sebarang niat atau kecenderungan untuk menjatuhkan mana-mana pihak.

    Salam Mahasiswa!

  35. salam…saya nak semua balas bila baca NI….kamu semua pernah tak rasa sayang terhadap umat islam….? semuanya…setiap manusia yang bergelar islam…? dengan bukan islam….??? tolong jawab…saya hendak katakan sesuatu….

  36. eh…
    mana la depa nhe..
    ndak apa..saya tolong jawab..
    InshaAllah sayang bha..

    sayang terhadap umat Islam..(Umat yang terbaik)
    sAyang terhadap manusia..(tp napa la manusia cam x sayang kat diri..merokok..merempit..maksiat)..
    sAyang juga dengan bukan Islam..(mudah3an mereka dapat nikmat Islam yang indah itu)

    haa..dah..berkata3 lah anda..

    dan kalau ada sesiapa nak bangkang pernyataan sayang saya..silakan..

  37. jgn mencaci mereka..
    di sebabkan kurangnya ilmu dan pengetahuan mereka..

  38. Sarfa,ingat la….Sesungguhnya org yg mngikut hawa nafsu itu adalah seperti BINATANG…Bahkan lebih truk dari itu….kau nak aku panggil kau dgn gelaran tu ke??????????????????

  39. si sarfa tuh dh kecot weh……
    x payah dh korang ngutok2 die……..

    n yg kedua, ak nk umumkn sst……….
    berdasarkn pengamatan aku pasal kes ni…..
    mrk2 yg mmpertahankan tok guru lh yg MENANG………
    hujah yg kuat beserta dalil yg kukuh konkrit…..
    n mrk2 yg support si sarfa tuh sbenarnya yg KECUNDANG………..
    hujah x berapa nk bernas n cakap dgn emosi serta membiarkn nafsu mengawal diri……..

    itu saja, sekian……..

    -pendebat MMP 09-

  40. mukhlis..

    ayat yang mana nhe ea?
    yang nhe ke..

    “Dan sungguh,akan Kami isi neraka Jahanam banyak dari kalangan jin dan manusia.Mereka memiliki hati,tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka memiliki mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah),dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannyauntuk mendengarkan (ayat-ayat Allah).Mereka seperti HAIWAN TERNAK,bahkan lebih sesat lagi.Mereka itulah orang-orang yang LALAI”
    [al-A’raf : 179]

    ku x mahu na’u zubillah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: