Lagi Kes Meniru: Apa Nak Jadi Mahasiswa UKM?

DSC02862Bangi, 5 Nov | Satu lagi kes meniru yang dapat dikenalpasti semalam di Dectar. Seorang mahasiswa Fakulti Sains dan Teknologi telah tertangkap ketika menjawab peperiksaan yang bermula pada jam 3.30 petang dan berakhir pada jam 5.30 petang. 

Pelajar yang merupakan mahasiswa yang sepatutnya tamat pengajiannya pada semester lepas, mengulang semula subjek tersebut untuk membaiki keputusannya. Namun, itu tidak sepatutnya menjadi sebab untuk pelajar berkenaan bertindak untuk meniru. Nota-nota yang bersaiz A4 telah menjadi rujukannya di tandas akhirnya terbongkar oleh seorang pengawas lelaki. 

Seorang mahasiswa yang duduk berdekatan menjelaskan, “kira-kira jam 4.45 petang pelajar tersebut bangun untuk ke tandas. Sekembalinya dia dari tandas, dia didatangi oleh 3 orang pengawas bersama tenaga pengajar subjek itu.” Ceritanya lagi, pelajar itu tidak mengaku kesalahannya yang meniru.

Sebelum ini NadiUKM telah melaporkan kes meniru seorang mahasiswa FSSK yang aktif dengan sahabat 1 Malaysia. NadiUKM berharap ini menjadi iktibar kepada seluruh mahasiswa UKM untuk jujur dengan diri sendiri. Jangan semata-mata inginkan kecemerlangan akademik, sanggup melakukan perbuatan tidak bermoral ini.

Advertisements

40 Responses

  1. astaghfirullah…x jujur dgn manusia…lbh2 lg dgn Allah…DIA MAHA MELIHAT DAN MENGETAHUI stp yg kita lakukan…kpd pelajar yg meniru ni, ambillah pengajaran drp hkumn ini…ini tandanya Allah nk tegur anda spy x lakukan lagi kesalahan ini…wallahu’alam…fikir2kan dan selamat beramal…jaga iman…=)

  2. sengal. cara menipu kuno. kot ye pon nk tiru, profesional la sket. sengal. suruh study malas. tak reti jawab tiru. sengal.

    “sengal.”

  3. nadi ukm bohong!!! agak2 la nk wat cite pun, lecture subjek tu mana de kt situ ms tu, & pengawas tu je yg poyo iya2 je ckp dak tu tiru, bukti xde maen sebat je, nk kontroversi pn agak2 la, budak tu tahun 3 ok yg repeat paper bkn xtend, bangang nadi ukm ni

    • oi,. ko sape? aku yg amik paper same ngan die… lecturer utama subjek tu mmg xde.. tp slh sorg tnga pengajar subjek tu ade la brother!

      oo die thn 3 ke.. nape aku dpt tau die patutnye grad 1thn yg lepas.. aku tnye bdk 3rd year.. dorg kate bukan batch dorg pun bdk tu..

      hmm
      ape pun, amik iktibar.. hidup xde jalan yg mudah..
      study2!!

  4. sengal?

    guna lah amex yoko-yoko..

    mungkin ada sebab kot meniru..

    keluarga ke..mungkin pertama kali dy buat..

    dah kena hukuman dah pun..kita ambil pengajaran k..

    dan pelik nya macam mana boleh ada soalan yang bocor ea?

    bukan soalan bocor tapi ada contoh soalan..

    yang dikawal..macam hubungan etnik..hebat sungguh!!

  5. semoga ALLAH merahmati beliau…

  6. “aktif dengan sahabat 1 Malaysia”
    ap motifnya bgtau bnde nie..?
    tah pape la penulis nie

  7. kne tgkp ngn pgwas sbb tiru ke sbb wak kluar krts soaln???

  8. kes meniru ni jadi kes yg bahaya… brape ramai agaknya pelajar ukm yg meniru…yg tertangkap ramai…yg tak ditangkap???

    Maha Besar Allah memperlihatkan hambanya kepda umum…

  9. ulek……mayang di ulek.
    ulek dengan jala…….jemala…………
    datang satu datang semua…………….
    kesimpulannye, jgn le meniruuuu………
    hua hua hua hua hau hua ………..
    layan………………..

  10. jojo, psti??? tp td dgr pgws ckp kn tgkp sbb wak kluar krts soln…tp xtaw la kan…hrp2 lps ni xda lg yg nk mniru dan kn tgkp yea…nsb heboh dlm nadi ja..jgnla smpi akhbar lain..tidak???jtuh mrtbt ukm..sdeh2..

  11. apada ulik mayang nhe..
    kesitu pula..
    apapun ambil lah nasihat dari karya nya..

  12. mesti paper tuuh susah gileer untuk die…die terpaksa extend grade gara2 satu paper tuu je ke?,kadang2 kesian gak..tapi kalo berbincang elok2 dgn letcre,mungkin akan dapat markah yang ok,maybe dr carry marks atau pe je cara yang dirasakan dpt mmbantu untuk past paper tuuh..ni laah yang terjadi kalau dah sistem exam semata2 dilihat untuk mengukur kecemerlangan student…tap kalau takde exam camne plak eek??jom kita berbincang sistem pendidikan U kat Malaysia nii…kalo de kwn sape2 yang fly,citer ahh kwn korang camne plak dorang study????

    berdiskusi bertambah mutu!!

  13. adeq ni pn bangang gak, ble lecture bg hint bising ckp cth soalan sama la pe la, bile xbg ngaruk lak garu 1 badan lari2 1 uo haha, nak tau la sapa adeq bangang ni

    • bukan la cik zaman batu..saya sekadar bertanya bagaimana soalan yang dikawal boleh dibawa keluar..bila masa pula saya cakap soalan sama lect bagi?

      aduhai baca berulang kali ye..nhe salah memahami soalan..bila masa lah pulak berlari satu uo..salah orang nhe zaman batu..g lah kejar orang uh then tanya nhe adeq ke?

      hehe..

    • hahaha……
      la bese la 2 adeq……
      name die kan “zaman batu”..die x de kfahaman yg mndalam lg ttg bahasa kot..sbb 2 x leh bace ngan baik…hehe…

      lagi 1, aku sedih dgr die ungkapkn ayat ‘bangang” yg x bermaruah mcm 2….ckp org bangang, die x tau org2 yg bace komen die 2 lagi kata bangang kat die 2……..
      sedar sikit diri 2….tuhan kerat lidah 2 baru tau……

      -pesanan penaja_

    • la bese la 2 adeq..die x de kefahaman yg mndalam lg ttg bahasa ni…name pn zaman batu……

      len kali kalu nk bg komen jgn ungkapkn perkataan “bangang” yg x de maruah mcm 2….die ckp org bangang, die x sedar insan2 yg bace komen die 2 lagi kate die 2 bangang……..

  14. semoga ia menjdi iktibar pada kita semua….jgn hanya mengata owg lebih…mungkin itu kesilapan dia…akn dtg ALLAH akn uji kita semua lebih hebat dri itu…so kita doakan je lah sahabat2 kita…

  15. setuju!!

    terima kasih risau..atas kerisauan anda pada kami..x pe lah ulik mayang..

  16. saya ni sentiasa setuju pada mereka yang sentiasa ada IQ yang positif macam kamu ye….. ulik mayang tu saya rasa dia orang yang sama jaz banyak tukar nama…. huhu
    kudo…..meow3

  17. sengal…

  18. dia kena tangkap sbb salah guna tisu tandas kot.

    haha.

    sengal.

    ape jadah bawak nota saiz A4?

    tak leh bawak nota besar lagi?

    sengal.

    reporter lak nk kasi sangkut paut dgn sahabat 1 malaysia.

    sengal.

    baik bagitau trus detail plajar tu.

    aku tak la sokong sgt sahabat 1 malaysia tu.

    tapi klau nk berteka teki dgn bagi klu yg menimbulkan provokasi baek tak yah ler.

    sengal.

    sembang pasal tiru sudah.

    soalan bocor la,

    soalan berlubang la.

    kecoh.

    sengal.

    “sengal!”

  19. _amex yoko-yoko_

  20. salam..kenapela byk sgt perkataan “sengal” yg diguna oleh ‘suka suki aku la’…xfhm…papepon..kpd yg meniru dan yg berhajat utk meniru, ingtlan bhw segala perbuatan kita dilihat oleh Allah…ade masenye balasan tu dtg pada masa tersebut dan adakala lambt lg…so, letakkan pergantungan sepenuhnya pd Allah…usaha dengan semampu mungkin…wallahu’alam…muhasabah diri…=)

  21. brapa banyak sengal daaah ko ni…alaa nadiukm mempunyai style yang stylo dlm mmbuat berita..ok pe

  22. emm kerisauanku bertambah dgn adegan x sedp mata memandang di STADIUM BUKIT JALIL…sungguh memalukan…TP ape-apepun…HOBEN JANG HOBEN….3 GOMO KLATE GOMO…1…wokeh smbung balik pndgan…ni sekadar merehatkan ruang diskusi anda semua..

  23. yg si penulis pun,kot ye pn… bnda2 yg xbersangkut-paut xperlu la tulis…..yg satu lg kalau bnda tu kalau tak sahih jgn la gatal2 tangan nk memandai tulis..konon nk bagi sedap ayat..sekadar ingat memperingati saja…

  24. huhuhuhu
    nadi wat la buletin tntg fan fanatik ukm sal piala malaysia wo…..

  25. haha.

    kenape ek?

    jawapannya :

    “suka suki aku la.”

  26. berbalik kpd topik.

    kesimpulannya 1 jer.

    org meniru ni lemah iman & tak yakin dgn pertolongan Allah.

    surah al-Baqarah ayat 153 bermaksud :

    “wahai orang-orang beriman! mintalah pertolongan daripada Allah dengan jalan sabar dan mengerjakan solat. sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang bersabar.”

    walaupun sengal, aku reti juga bab agama ni.

    “sengal.”

  27. nadiukm ni bagus betul la. mmg internet di hujung jari. hapdet sungguh info aku ttg ukn bile bce nadiukm. Semuanya di ujung jari..

  28. setuju…….

    setuju………

    setuju………

    i like nadi ukm… hehe

  29. betul.

    setuju.

    walaupun aku guna jari kaki untuk menekan pad laptop, nadi ukm tetap up to sky.

    “sengal.”

  30. me too…cayok2 nadi..teruskan usaha anda..kami menyokong penuh…

  31. entah pape tah nadi uk ni… jangan ah asyik nak kutuk orang yang takde kena mengena lak mcm 1malaysia. nak jadi wartawan, jadi ah yang adil, nak jadi kerajaan, jadi ah yang adil, nak jadi pembangkang, jadi ah ang adil… jangan kaitkan gan orang lain… jangan tunjukkan kebodohan… kata mahsiswa yg bijak…. every sem makan duit kerajaan jugak… tak malu…

  32. semoga dia dapat terus belajar kat sini.macamanalah keluarga dia lau dapat tau perkara ni……..

  33. Ehmm… Harap perkara ni takkan berulang lagi… kepada semua pelajar ukm jagalah nama ukm.. patutnya korang bersyukur dapat masuk ukm.. aku ni berangan je nak masuk ukm tapi tak dapat…huhu…

  34. saudara poyo..
    InshaAllah jika bukan ukm ada lagi tempat yang lebih cocok buat dirimu..
    walau di mana sekalipun kta berada..tetaplah berusaha ye..
    ayuh rakan3 perkasakan minda..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: