Penempatan Kolej Bias

Bangi, 30 Mac 2010 – Kolej-kolej melalui Unit Perumahan Pelajar (UPP) telah mengeluarkan keputusan penempatan kolej bagi semua mahasiswa/i yang memohon semalam.

Pihak NadiUKM mendapat maklumat bahawa ramai mahasiswa/i yang aktif didapati ditendang keluar dari kolej.

“Kawan saya ada memegang beberapa jawatan di kolej, namun dia dibuang juga walaupun sangat aktif. Ada juga saya tanya kawan-kawan lain mengenai hal ini. Rata-rata yang dibuang adalah mereka yang tidak sealiran fahaman politik kampus dengan Aspirasi,” luah seorang siswa dari Kolej Ibu Zain.

Katanya lagi, pihak kolej tidak sepatutnya bersikap bias dan mendiskriminasi golongan ini kerana mereka ini yang banyak mengharumkan nama dan memberi sumbangan kepada kolej.

Seorang siswi dari Kolej Ungku Omar berkata, “Mahasiswa yang menjadi agen calon kepada pihak Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) dibuang kolej. Namun mahasiswi yang terlibat bernasib baik.”-NadiUKM

Advertisements

7 Responses

  1. sile respon kt wakil mahasiswa psl pelajar murtad tu kalau berite mmg betol2 sah..ni asik kuar isu kontroversi je xabis2 nadiukm ni..setiap post bole dipertikaikan sbb takde asas dan bukti..

  2. sila laporkan kepada kami. Kami akan membuat tindakan yang sepatutnya. Kita ganyang Aspirasi.

  3. wei… komen ah pasal guard yang bajet macam polis tu…
    kite kena perjuangkan hak kita… asyik nak kena saman je..
    ape dipikir budak ukm ni jahat sangat ke sampai nak saman hingga rm 50… pois pun saman parking just rm 30… dah ah kuat saman, tapi motor hilang jugak…. ape kejadahnye….

  4. Kasihan kepada mereka yang kena tendang kolej..Apa kriteria utama untuk stay kolej..Confius???..

  5. kiy merupakan kolej tertinggi membuang owang
    emmm ad konspirasi ni….msalhnya hnya budk surau selamat di pindhkan…lepasni sapalah nk menerajui surau paling aktif surau kiy…

    • kiy bkn buang budak surau jer bdk yg tak baik ngan ngan felo pn kena buang…and im one of those yg pnh kena buang…sia2 jer aktif kolej and pointer tinggi…yang diorg simpan stok kaki kipas…

  6. Agak terkilan dengan pengurusan kolej sendiri. Hope pihak Nadi boleh mengeluarkan statement yang kriteria pemilihan penempatan kolej kediaman harus di zahirkan.

    Sikap biasme terhadap sesuatu bidang profesional harus diketepikan.

    Kepada PMUK dan MPP harus mencadangkan sesi dialog bersama Wisma Aman, Unit Perumahan Pelajar+Pengurusan Kolej.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: