TSB Bangkit dalam Arena Politik Kampus UKM

Bangi, 17 Ogos 2010- Berikutan penarikan balik keputusan kerajaan untuk membenarkan mahasiswa berpolitik  telah menugundang pelbagai reaksi pelajar-pelajar di UKM. Mengikut pemerhatian wartawan Nadi melalui status-status Facebook ada yang membantah dan tidak kurang menyokong. Keputusan Kerajaan ini bukanlah menjadi pemasalahan dalam mahaiswa UKM untuk meneruskan agenda perjuangan masing-masing khususnya Aspirasi atau nama dahulunya adalah Tindakan Siswa Bersatu (TSB).

Merujuk kepada blog rasminya http://tsb-ukm.blogspot.com/ TSB merupakan entiti yang sudah lama bertapak di UKM dalam arena politik kampus yang pro kerajaan, memenangi kerusi PMUKM pada suatu masa dahulu.

Laman blog ini turut menceritakan bahawa TSB merupakan tulang belakang dalam perjuangan Aspirasi di UKM sehingga ke hari ini. Susulan kebangkitan TSB pada sesi ini, Kaukus Siswa Melayu merupakan rebranding baru TSB telah ditubuhkan, berkesinambungan dengan itu, kumpulan TSB di Kolej Tun Hussin Onn (KTHO) telah melahirkan gerakan baru yang dinamakan AKU DARAH ANAK MELAYU (ADAM).

Seseorang yang hanya mahu dikenali sebagai Shah dari Kolej Aminuddin Baki tidak menyangka bahawa status beliau yang aktif dalam sebuah kelab di kolej  dan menyangka kelab itu sebagai satu kelab untuk mengasah bakat kepimpinan , menyebabkan beliau telah menjalani kursus jentera Aspirasi di Melaka sebelum PRK lalu.

Beliau turut menceritakan perkaitan Kelab kolej, Aspirasi, TSB dan seterusnya kepada United Malaysia Nation Organisation atau UMNO. Ini terbukti apabila Shah sendiri menceritakan bahawa penceramah-penceramah yang dijemput khas ke kursus jentera itu kebanyaknya pemimpin UMNO dan mereka yang mengikuti kursus itu dilarang  untuk muatnaik gambar-gambar sekitar kursus dijalankan di Facebook ataupun blog.

Persaingan yang dilihat sihat juga seperti hari Khamis bukanlah hari “Gelombang Unggu” semata-mata kerana baru-baru ini Aspirasi juga telah menisytiharkan bahawa hari tersebut juga adalah untuk “Tsunami Biru”.Perkara ini adalah bukti bahawa Aspirasi atau TSB ingin turut bersaing secara sihat dengan GMUKM dalam menawan hati pelajar-pelajar UKM dalam PRK akan datang. Walaupun “Tsunami Biru” baru sahaja diperkenalkan, ada segolongan pelajar yang menyambut baik perkara ini dengan menyatakan sokongan  dan berpakaian biru ataupun  T-shirt Aspirasi yang dibekalkan kepada mereka.

Advertisements

11 Responses

  1. cmne nk dftar jd ahli? ada kt kolej ktho je ke?

  2. depan kolej burhan ada je banner KAUKUS …dakyah UMNO sudah meresap dlm aspirasi2 KBH,habis aah GMUKM nk melawan Aspirasi kali niih..Aspirasi dh dtaja dgn org UMNO,byk income weyh

  3. .ada bukti ke wujud pertalian antara umno dengan kaukus tue?

  4. apa status kelab 1 malaysia? thn ni aspirasi nk guna platform kaukus lwn gmukm sebab aspirasi da jadi persatuan berdaftar.

  5. A.D.A.M dan TSB adalah suatu entiti yg berbeza..
    matlamat ADAM adalah untuk menjadi medium menyatupadukan kaum MELAYU…

  6. Geng TSB,
    dulu kate GMUKM xberdaftar..
    ni kebendenye..

    jgn jilat sendiri ludah yg diludahkan..

    Aku ingat nak buatlah banner ” Aku Xsuke orang lidah Bercabang”

  7. haih rahman..xpuas haty kat mna nie…ko pikir la balik sb pa ko kna buang dr kiy weih…ko x lyak pon nk duk kolej tu..aku sndri solute ngn keberanian bdak2 KIY dlam perjuangan menentang puak penentang UKM(GM)dorang sggup brkorban dmi melayu…

    ko tu la jilat muntah busuk ko sndri..x guna la ko nie..sampah la weih…org nk martabat melayu..ko nak jatuhkan melayu…baik ko balik tido la…jgn nk racun org lain lak..amcam..”best dok kat ZAABA”.

  8. noor oii…ko tao mna aspirasi bnyak ditaja org umno..
    jgn nk tnjuk baik la weih..ko tao akk FITNAH tu apa!!…
    ko blajar agama x nie…ckap main sedap ja tnpa bukti kukuh dpan mata…
    sdangkan Allah letakkan syarat org berzina mstilah ada saksi (bukti kukuh) yg melihat secara jelas proses persetubuhan itu berlaku..dr mula..selagi x da bukti..jgn bwak mulut la..kalu rmai yg caya kata2 ko nie…Hukum BerFitnah automatik jatuh atas beban ko..sma ngn dosa Membunuh 1000 muslim..

  9. maaf..silap ayat…hukum menjatuhkan hukum zina”

  10. padan la muka hang rahman..hang 2 sebenarnya tali barut gmukm sbb hang penah simpan bdk gmukm dlm blik hang..ble kena tangkap hang ckp die dtg study..pandai permainan..elok la hang dibuang dr kiy..hang ni sebenarnya poyo je..depan pemimpin semua hang baik dh jd mcm lalang dh..xde pendirian langsung..layakla org gelar hang pengkhianat

  11. rahman suka tgk blue

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: