MPPK : Kerajaan Pilih Kasih

Bangi, 8 Jun – Kerajaan Malaysia yang merupakan penganjur kepada Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan (MPPK)  didakwa membuat pilih kasih dalam mesyuarat tersebut. Ini kerana berlaku penindasan kepada kampus-kampus yang dikuasai oleh Pro-mahasiswa (Pro-M) dalam menyuarakan pandangan serta pendapat dalam sesuatu isu.

Ekoran daripada isu MPPK yang lepas, NadiUKM telah membuat soal jawab terhadap beberapa kampus baik kampus yang dimenangi Pro-M mahupun kampus-kampus yang dimenangi oleh Aspirasi bagi mendapatkan maklumat sebenar apa yang berlaku dalam MPPK yang lepas. Rata-rata respon mengatakan berlaku penindasan terhadap beberapa kampus yang dikuasai oleh Pro-M termasuk PMUKM dalam MPPK yang lepas.

“Sudah banyak kali kami bangun untuk menyuarakan pendapat, namun, Kerajaan seringkali memilih wakil dari kampus yang dikuasai oleh Aspirasi dan mengabaikan kampus kami serta kampus-kampus Pro-M yang lain. Dari sini, kita sudah jelas bahawa pihak kerajaan cuba untuk mengongkong kampus-kampus dari Pro-M untuk bersuara. Apa gunanya MPPK jikalau yang didengari hanyalah wakil dari Aspirasi, Lebih baik buat mesyuarat MPP Aspirasi saja. ” – tegas wakil Pro-M yang menghadiri MPPK.

Selain itu, dakwaan MPP Aspirasi UKM berhubung kegagalan PMUKM untuk menghasikan serta membentangkan kertas kerja jelas bercanggah dengan maklumat yang warawan NadiUKM terima dari kampus-kampus lain. Ini kerana, respon daripada kampus-kampus tersebut majoritinya mengatakan bahawa kertas kerja yang akan dibentangkan sebenarnya dipilih oleh pihak kerajaan. Antara kampus yang dipilih adalah USM ,UTM ,UMK, UPM dan UIA.

Selain itu, respon daripada PMUKM mengatakan bahawanya mereka ada menghantar kertas kerja Keusahawanan : Program Transformasi Ekonomi (ETP) kepada pihak kerajaan untuk disemak, namun begitu, kertas kerja tersebut tidak termasuk dalam senarai yang dipilih oleh pihak kerajaan. Justeru,  disini  jelas bahawa dakwaan MPP Aspirasi jauh tersasar daripada apa yang berlaku dalam MPPK yang lepas.

MPPK adalah satu persidangan diantara persatuan-persatuan mahasiswa induk di setiap universiti bagi menyuarakan pandangan mahupun pendapat berkaitan  isu-isu kritikal yang berlaku baik di peringkat Malaysia mahupun di peringkat antarabangsa

3 Responses

  1. untuk artikel kali ini, barulah saya setuju dengan nadiukm.. nadiukm perlu bersikap tidak bias dalam menunjukkan kebenaran. saya juga dapat tahu perkara yang sama. jelas bahawa MPP aspirasi swing cerite.. sepatutnya mereka perlu bekerjasama bukan menjatuhkan MPP GM.. MPP aspirasi pun ade yg pi MPPK gak.. senyap jugak kat sane.. ish33.. dunia2..

  2. sabo je laa…sy da agak…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: