Aspirasi giat bantu mangsa tanah runtuh

Bangi, 8 Jun – Aspirasi UKM dilihat bertungkus-lumus memperkasakan gerakan kampen  Tabung Bantuan Bencana Tanah Runtuh Rumah Anak Yatim Al Taqwa.

Kampen  Tabung Bantuan Bencana Tanah Runtuh Rumah Anak Yatim Al Taqwa yang dilancarkan pada 24 Mei yang lalu bertujuan untuk menyalurkan sedikit sebanyak bantuan kepada mangsa bencana tanah runtuh di Rumah Yatim Al-Taqwa, Hulu Langat. Inisiatif Aspirasi untuk membantu mangsa tanah runtuh tersebut telah mendapat sokongan dari pihak pentadbiran lalu mengeluarkan surat kebenaran untuk mengutip derma. Kempen tersebut bermula sejurus ianya dilancarkan dan dilaporkan berakhir pada 6 Jun yang lalu dan dijalankan secara meluas sehingga ke UKM kampus KL.

Sambutan yang memberangsangkan dari masyarakat UKM temasuk kakitangan UKM telah merancakkan lagi perjalanan kampen tersebut. Dengan kesungguhan untuk membantu mangsa bencana tanah runtuh itu, Aspirasi telah berjaya memungut kutipan sebanyak RM 614.75. dalam tempoh 24 Mei hinggalah 6 Jun dan ianya akan disalurkan terus untuk membantu anak-anak yatim yang ditimpa bencana.

Bencana tanah runtuh yang berlaku di rumah anak yatim al-Taqwa pada 21 Mei yang lalu telah melibatkan seramai 25 orang.  Kejadian tersebut telah  mengorbankan 16 orang dan hanya 9 sahaja yang dapat diselamatkan. Majoriti daripada mangsa yang sempat diselamatkan masih lagi dalam keadaan trauma dan ada diantara mereka yang kehilangan anggota badan akibat tertimbus dalam timbunan tanah runtuh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: